Eksogeeniset prosessit: eli ulkosyntyiset prosessit. Ne saavat energiansa auringosta ja muokkaavat maisemaa kuluttamalla, kuljettamalla ja kasaamalla maa-ainesta. Näitä ovat esim. massaliikunnot, rapautuminen, tuuli. Voimakkain on kuitenkin virtaava vesi. Rapautumista eli kiviaineksen hajoamista tapahtuu lämpötilan vaihtelun, veden, ilman tai eliöiden vaikutuksesta.
Eroosio on kallioperän ja maaperän kulumista veden,tuulen,aallokon tai jään kuljettaessa rapautumistuotteita sekä lajittelevat ja kasaavat ne lopulta jonnekin muualle.
V-laakso muodostuu, kun kuivilla alueilla joki muodostaa syvän kanjonin, mutta sateisilla alueilla maa-ainesta huuhtoutuu sadeveden mukana ja uoman reunat romahtavat massaliikuntojen vaikutuksesta jokeen.
Sivueroosio: joki alkaa mutkitella, voimakas virta kuluttaa uomaa ulkokaarteesta >hitaampi virtaus kasaa sisäkaarteeseen ainesta hiekkasärkiksi. Kun joki oikaisee reittiään mutkien välisen särkän lävitse, jäljelle jää vanha varsinaisesta jokiuomasta irtautunut joenmutka makkarajärvi.
Suisto eli delta: syntyy alueelle, jossa joki laskee mereen ja haarautuu useiksi suuhaaroiksi. Hiekka ja liete jota joki kuljettaa, kasaantuvat kerrostumiksi pohjalle ja sivuille. Se voi vaikuttaa joen virtaumaan. Kasaantunut aines siirtää rannikkoa aina kaemmaksi merelle. Se muodostaa samalla hedelmällistä viljelysmaata.
Tuuli muodostaa dyynejä. Ne liikkuvat tuulen mukana, mutta jos alueella on kasvillisuutta, se sitoo hiekkaa ja samalla dyynit jäävät paikalleen muodostaen stabiloituneita dyynejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti