-Malmimineraaliksi kutsutaan mineraalia, joka sisältää niin paljon jotakin metallia, että metallin erottaminen eli rikastaminen on taloudellisesti kannattavaa
-Kivilaji syntyy, kun mineraalit yhdistyvät kiinteäksi kappaleeksi, yhdessä kivilajit muodostavat kallioperän
-Maapallolla syntyy koko ajan uutta kallioperää ja vuoristoja, ja samaan aikaan niitä rapautuu ja kuluu. Kaiken sen kiertokulun voimana toimii maapallon sisäinen lämpö eli auringosta tuleva energia.
-Kallioperä muodostuu erilaisista kivilajeista, jotka luokitellaan syntytapansa mukaan kolmeen luokkaan: magma-, sedimentti- ja metamorfisiin eli muuttuneisiin kivilajeihin.
Magmakivet
-Syntyvät maapallon sisällä olevasta sulasta magmasta kiteytymällä ja jähmettymällä.-Ne muodostavat lähes 90% maapallon kallioperästä.
-Jaetaan kahteen pääluokkaan: syvä- ja pintakiviin.
-Syväkivet syntyvät maankuoren sisällä kovassa paineessa ja kuumissa olosuhteissa. Jähmettyminen tapahtuu usein miljoonien vuosien kuluessa ja silloin niihin muodostuu mineraalikiteitä. Syviä kiviä ovat mm. graniitti, dioriitti ja gabro.
-Pintakivet syntyvät tulivuorenpurkauksista ja laavavirroista, jähmettyminen tapahtuu nopeasti. Ne ovat usein huokoisia ja kevyitä. Esim.basaltti.
Poimuttuminen
-Merenpoimutusta kutsutaan orogeniaksi.-Sitä tapahtuu litosfäärilaattojen törmäysvyöhykkeissä.Kun kaksi mantereista laattaa törmää, poimuttuminen on voimakasta
-Törmäyksessä syntyvä paine ja korkea lämpötila muuttavat alkuperäisten kivilajien fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia.
-Tapahtuma on nimeltään metamorfoosi
-Syntyneet kivilajit ovat nimeltään metamorfisia eli muuntuneita kivilajeja.
Geologinen kierto
Kivikehä on jatkuvassa liikkeessä. Uutta kiviainesta muodostuu maankuoren sisällä hitaasti kiteytyvinä syväkivinä. Kun maanpinnalle purkautuu magmaa, syntyy pintakiviä. Eroosion kuluttama kiviaines päätyy valtamerten pohjaan sedimentiksi ja iskostuu eli kovettuu siellä sedimenttikiviksi. Vuoren poimutusten yhteydessä alkuperäiset kivilajit metarmofoituvat eli niiden ominaisuudet ja ulkonäkö muuttuvat. Alityöntövyöhykkeissä osa kiviaineksesta sulaa astenosfääriin ja kiviaineksen geologinen kierto alkaa uudelleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti